In Memoriam


Aan hen die vielen bij de verdediging van Rotterdam


In het pad vr de graven van de onbekende soldaten werd een eenvoudig monument geplaatst met het opschrift: "Voor hen die vielen bij de verdediging van Rotterdam. Mei 1940."


Ere aan hen die vielen bij de verdediging van Rotterdam. De Nederlandse soldaten, die bij de moedige verdediging van de Maasstad hun leven offerden, rustten op de Begraafplaats Crooswijk. Daar werd na de overgave aan de Duitsers een eresaluut gebracht, door Nederlandse en Duitse soldaten.

De vorm van de graven was voor ieder gelijk, welke rang de gevallene ook had, een eenvoudig wit kruis met een rood wit blauwe rand en beschreven met zwarte letters, die de naam en het wapen waar de gevallene diende. Een aantal kruizen zijn groter. Daar werden dertien soldaten begraven, wiens namen niet meer kon worden vastgesteld.

 

Een van de grotere kruizen dat het gemeenschappelijke graf van dertien mannen, die eveneens voor hun vaderland vielen, maar wiens namen verloren zijn gegaan, tekent 

Tussen zijn mannen rustte de gesneuvelde commandant van het vliegveld Waalhaven, majoor C.M.S. Thomas.

 

Het graf van majoor Thomas, die tussen zijn manschappen werd begraven.

Op al de graven prijkten bloemen van dankbaarheid en bij de plechtige herdenking werden kransen gelegd, om te tonen hoe het vaderland en zelfs de Duitse bezettingsmacht de doden eerden.

 

Tot het uiterste hebben de verdedigers van Rotterdam zich van hun plicht gekweten. In hun moed om Rotterdam te behoeden voor een Duitse bezetting gaven zij zelfs hun leven.Sion Soeters 2002 - 2013

 
 Contact

 Credits

Gastenboek

 Disclaimer

 Home