a

Rotterdam 14 mei 1940
a
a

De discussie - de historie
a
a

Wij ontvingen een e-mail met een aantal opmerkingen t.a.v. de op de pagina 'het bombardement op Rotterdam'  beschreven omstandigheden. Dhr. de Bruin gaf aan, dat een aantal punten, naar zijn mening anders lagen en hij gaat inhoudelijk in op een aantal van deze punten: 

 - niet Scharro overlegde met Winkelman over voortzetting van de strijd. 

 - nergens blijkt dat Schmidt het zgn. eerste ultimatum schreef, wel is het met zekerheid bekend dat het tweede geschrift rechtstreeks van zijn hand kwam, dat was in strikt zin GEEN ultimatum, doch een opsomming waaraan moest worden voldaan bij een eventuele capitulatie.

 - Schmidt was niet de commandant van "de gelandde troepen bij Rotterdam, Moerdijk en Dordrecht", dat was Student. Schmidt was commandant van een legerkorps dat -oorspronkelijk ingezet bij het Deylefront- bij wijze van contingency was omgezwaaid naar Rotterdam.

 - het waren geen twee, maar drie Duitse officieren.

 - de inhoud van het ultimatum is onjuist weergegeven, hierin werd niet aangekondigd waar zij zouden aanvallen.

 - het zg tweede ultimatum werd niet in Rijsoord geschreven doch in een gewezen ijssalon op het Noordereiland, tegenover het Stieltjesplein.
 

Dhr. de Bruin geeft aan, dat na 65 jaar het tijd wordt alle onzin "met Drees" te sturen en geeft in een verhandeling op deze website aan hoe naar zijn menig de omstandigheden m.b.t. het bombardement werkelijk in elkaar zitten.

Als reactie op het artikel van Dhr. de Bruin ontvingen we een aantal vragen en opmerkingen. En persoon die reageerde was Luitenant Kolonel bd. E.H. Brongers, Oud-docent strategie en militaire geschiedenis op de Koninklijke Militaire Academie en auteur van diverse boeken over de Tweede Wereldoorlog. Dhr. Brongers gaf aan dat plaatsing van zijn artikel over het bombardement op Rotterdam hopelijk zou bijdragen om kennelijk nog steeds bestaande, hardnekkige misverstanden tegen te gaan, die meer op emotionele argumenten dan op gedegen onderzoek berusten. Ook de verhandeling van Dhr. Brongers hebben wij geplaatst op onze website.Sion Soeters 2002 - 2013
 Contact

 Credits

Gastenboek

 Disclaimer

 Home