Het verzet
ta
ta

Mia Scholten van den Bergh
a
a

Ons bereikte het droeve nieuws, dat Mia op 4 maart 2010 op 96 jarige leeftijd in Canada is overleden. Zij was opgenomen in het ziekenuis vanwege een val en overleed geheel onverwacht..Verzet begint niet met grote woorden
maar met kleine daden

zoals storm met zacht geritsel in de tuin
of de kat die de kolder in zijn kop krijgt

zoals brede rivieren
met een kleine bron
verscholen in het woud

zoals een vuurzee
met dezelfde lucifer
die een sigaret aansteekt

zoals liefde met een blik
een aanraking iets dat je opvalt in een stem

jezelf een vraag stellen
daarmee begint verzet

en dan die vraag aan een ander stellen  

Remco CampertPersoonlijke herinneringen

van haar belevenissen in Oss en omgeving in de

Tweede Wereldoorlog (1940-1945)

“I gave a smile away
As thoughtless as could be,
And every time I gave it,
My Smile came back to me.”

Dit verhaal betreft persoonlijke belevenissen van Mia van den Bergh, zoals zij zich die meer dan 60 jaar later op 93-jarige leeftijd herinnert. Zij is actief geweest in het verzet en heeft als erkenning verschillende onderscheidingen ontvangen, waaronder het Verzetsherdenkingskruis. Na de oorlog heeft zij zich met haar man en kinderen in Canada gevestigd. Voor zover haar gezondheid het toelaat, is zij nog altijd actief binnen de plaatselijke gemeenschap.

Direct na de oorlog heeft Toon Carpay, een Nederlandse schrijver, aan Mia gevraagd haar belevenissen te mogen publiceren. Toen was het voor haar emotioneel niet mogelijk deze te verwoorden. Echter rond 2000, na de publicaties van Drs. W. den Ridder over de oorlogstijd in Oss, ontstond bij Mia sterke behoefte haar ervaringen met geďnteresseerden te delen. Op diverse punten bleken Mia’s herinneringen namelijk af te wijken met wat in de publicaties van Wick den Ridder en in die van anderen beschreven werd1. Daarom wil zij haar ervaringen niet verloren laten gaan. Dat is ook de reden om haar ervaringen niet te “romantiseren” en personen bij eigen naam te vermelden. Gelukkig staan Mia, ondanks haar hoge leeftijd, haar belevenissen nog helder voor de geest en is zij in staat deze goed te verwoorden.

De basis van deze beschrijving zijn de door haar geschreven herinneringen in februari 2000 en de persoonlijke gesprekken hierover in 2006. Voor enkele details ten behoeve van nadere achtergrond informatie zijn andere openbare bronnen gebruikt. De herinneringen van Mia zijn opgetekend en bewerkt door John van den Bergh. Mia heeft, evenals enkele anderen, van deze bewerking kennis genomen en mogelijke verbeteringen aangegeven die in de uiteindelijke versie zijn verwerkt. De hoofdstukken zijn chronologisch ingedeeld. Binnen de hoofdstukken is een thematische indeling aangebracht. Dit is gedaan ter verkrijging van een duidelijkere samenhang en betere leesbaarheid. In 2009 is er door Mia een vertaling in het Canadees Engels gemaakt. Haar familie en vrienden in Canada kunnen er nu ook kennis van haar verhaal nemen. Met dank aan Harry, Mia’s echtgenoot, Norah en Lily Scholten, Jos Pal van den Bergh. Hun bijdrage was bij de totstandkoming onmisbaar.

Door John van den Bergh

www.johnvandenbergh.nl

                                                     Gouda, april 20091.  Een voetnoot van Drs. W.A.H. den Ridder m.b.t. de visie van Mia op Louis de Bourbon
 

© Copyright Sion 2002 - 2013

 


 Contact

Credits

Gastenboek

 Disclaimer

 Home