Het verzet
ta
ta

Fritz Conijn

Knokploeg Alkmaar

Vanaf begin 1943 werkte Fritz samen met Jan Arie de Groot. Beiden maken zij dan deel uit van een los verband van K.P.'ers in Noord-Holland. Die K.P.'ers werken in groepjes van wisselende samenstelling. Ze voeren gewapende overvallen uit, meestal gericht op bonnenkraken. Zo werd op 15 februari 1944 het stadhuis van Alkmaar overvallen.

De schamele buit bestond uit persoonsbewijzen en wat geld. Voor Jan Hoberg uit Castricum liep de actie fataal af. Hij werd gearresteerd en is op 14 april 1944 gefusilleerd.

Geleidelijk ontstond uit die losse samenwerkende personen in maart 1944 de K.P. Alkmaar, die op gezag van L.K.P. voorman Leen Valstar werd gevormd. Lid van de K.P. Alkmaar zijn Pierre de Bie, Jacobus Frencken, Albertus Reulen (drie uitgeweken Limburgers), Ernst Klijzing, Gerard Veldman, Hans Voskuil en Karl Weinreich. Het koerierswerk wordt uitgevoerd door Ineke Greidanus en Elsje IJzerdraad. Karel Weinreich is een van de weinige gedeserteerde Duitsers die actief deelnamen aan het verzet. Hij stond bekend onder de naam "Duitse Kareltje".

In maart en mei 1944 overvalt de KP Alkmaar distributiekantoren in Alkmaar, Oegstgeest, Heiloo en op 28 maart 1944 Venhuizen. Daarnaast kraken zij politiebureaus, bevrijden gevangenen en liquideren SD agenten en andere verraders.

Op 26 februari 1944 overvalt een vierkoppige ploeg van Samuel Esmeijer het bureau van politie te Delft. Ook deed er een Rotterdamse Knokploeg mee. De totale ploeg voor deze overval bestond uit zestien personen, vier van Esmeijer, zeven van de Westlandse ploeg, twee vrienden en Fritz Conijn. Bovendien waren er twee agenten bij die hun eigen bureau overvielen. Doel ervan was het bemachtigen van vuurwapens voor de LKP, maar ook het stelen van de sleutels van het plaatselijke distributiekantoor om dat aansluitend te kraken. Verder moesten er droe arrestanten worden bevrijd. De kraak lukte en er werden achtendertig vuurwapens buitgemaakt. De overval op het distributiecentrum ging echter niet door vanwege vervoersproblemen. De auto die hiervoor gebruikt zou worden was door de politie in beslag genomen. Na de overval kon iedereen op de fiets een veilig heenkomen vinden. Op 28 maart vormt het distributiekantoor in Venhuizen het doelwit van de groep. Op 1 mei nemen Conijn, de Groot en Joop Asjes deel aan de overval op het huis van bewaring aan de Weteringschans in Amsterdam, onder leiding van de legendarische verzetsleider Gerrit Jan van der Veen. Een hond zou de Duitse bewakers hebben gealarmeerd. Bij deze mislukte overval weten Conijn en de Groot ternauwernood te ontsnappen.

Kort daarna liquideert Conijn twee SD agenten op de Nassaukade in Amsterdam. Op 12 mei 1944 overvalt de KP alkmaar met zeven verzetslieden het distributiekantoor in Heiloo. Hierbij worden enkele duizenden bonkaarten voor levensmiddelen en een geldbedrag van fl. 16.000,- buitgemaakt.

Knokploeg Amsterdam

Op 22 mei worden drie medewerkers van de KP Alkmaar opgepakt. De SD blijft de groep van Fritz hardnekkig achtervolgen. Op 25 juni wordt de gehele KP Alkmaar uitgeschakeld, met Fritz als een van de weinige uitzonderingen. Daarom wijkt Fritz uit naar Amsterdam, waar hij met Pierre de Bie een nieuwe groep opzet. Deze groep opereert meer op provinciaal niveau, met de overval op het distributiekantoor in Oudorp en het onderscheppen van twee bonkaarttransporten bij Schagerbrug en Spanbroek. Daarnaast vallen zij het Amersterdamse politiebureau aan de Overtoom op 21 juni binnen. De buit bedraagt tien pistolen en honderd patronen. Ook het politiebureau op de Kattenburg wordt door hen 'bezocht' om aan wapens te komen. Zij gaan zelfs in juli 1944 op zoek naar wapens in een geheel door de SD en SIPO bewoond huis aan de Corellistraat in Amsterdam. Daarnaast verzorgt 'Fritz von Alkmar' wapentransporten en begeleidt hij neergeschoten geallieerde piloten. Op 23 juni 1944 doet hij mee aan een mislukte overval op het distributiekantoor in Haarlem. Bij die actie wordt de organisator Jan Wildschut gevangen genomen. Opgejaagd door de SD dook Conijn onder nabij de Amsterdamse Euterpestraat waar het hoofdkantoor van de SD was gevestigd.

Hij werkt dan ook samen met Henri Jean Scharrer. Deze laatste staat in verbinding met het Belgische verzet via de groep 'Luctor et Emergo', later 'Fiat Libertas' genaamd.

 




© Copyright Sion 2002 - 2013






Contact

Credits

Gastenboek

Disclaimer

Home