Dhr. Abraham van Hal geboren 26 juli 1908, overleden 13 december 1941 De gegevens van Abraham van Hal zijn ook terug te vinden in de database van de Oorlogsgraven Stichting. Een zoekaanvraag bij de Volksbund für Kriegsgräberfürsorge leverde geen informatie op.
Dhr. Ger van Hal beschikt over de volgende documenten, die wat licht doen schijnen op de lijdensweg van Abraham van Hal, maar die nog steeds maar weinig aanknopingspunten bieden en weinig los laten over de reden waarom Dhr. van Hal werd opgepakt en welke weg hij na zijn arrestatie heeft doorlopen.
Schijnbaar werd Abraham opgepakt vanwege "verzet". Of dit betekent dat er sprake was van georganiseerde verzetsactiveiten of dat er sprake is van persoonlijk verzet is niet duidelijk. Zijn naam komt niet voor in "het Grote Gebod" hetgeen doet vermoeden, dat er geen sprake was van georganiseerd verzet. Volgens zijn zoon, Dhr. Ger van Hal was zijn vader lid van de CPN, waardoor het aannemelijk lijkt, dat dat de reden voor zijn arrestatie is geweest.
Wat bovenstaande informatie niet vermeld is, dat Dhr. Abraham van Hal waarschijnlijk ook in kamp Schoorl was geïnterneerd, alvorens naar kamp Amersfoort te zijn afgevoerd. De data van arrestatie, deportatie naar kamp Schoorl en transport naar kamp Amersfoort zijn niet bekend. Wel heeft hij vanuit kamp Schoorl een koperen bordje naar huis gestuurd. De kampnummers in Schoorl en Amersfoort zijn niet bekend. De aankomstdatum in Neuengamme is vastgesteld op 13 december 1941.
Brief van de Kommandantur Abt. II/Ha Konzentrationlager Neuengamme betreffende het overlijden van Dhr. A van Hal. Wat de afdeling II/Ha precies was, is niet bekend bij de familie, de overlijdensakte geeft echter het adres aan waar hij overleden zou zijn, aan "Versagen von Herz und Kreislauf".
Na de oorlog werd de familie door het "Afwikkelingsbureau Concentratiekampen" in de Taalstraat 60 in Vught nogmaals op de hoogte gesteld van het overlijden van Dhr. Abraham van Hal, waarbij zij aangaven, dat nadere bijzonderheden bekend gegeven zouden worden. Dit is echter nooit gebeurd.
Geraadplaagde bronnen: 1. Het Grote Gebod 2. Partij in het verzet 3. Nederlanders in Neuengamme 4. OGS 5. Volksbund für Kriegsgräberfürsorge
|