Bombardementen
a
a

                                Tilburg 13 mei 1940
a
a
Vrijdag 10 mei 1940. Op het hoofdbureau van politie luistert de wachtcommandant, hoofdagent Knippels, naar de radio, die om half twee plotseling tot leven is gekomen. De Centrale Luchtwachtdienst bericht regelmatig over niet-geďdentificeerde vliegtuigen, die van oost naar west vliegen.
Het hoofd van de Luchtbeschermingsdienst, dhr. Haarselhorst, die op hetzelfde moment radiowachtdienst heeft in de commandopost in de Tuinstraat vangt dezelfde berichten op. Om drie uur komen er nieuwe meldingen binnen van Duitse vliegtuigen boven het oosten van ons land. Een half uur later hebben Duitse troepen de oostgrens overschreden en is Nederland in oorlog met Duitsland.
Rond vier uur worden alle vliegvelden tussen Texel en Walcheren door de Duitsers aangevallen. Tien over vier is Gilze-Rijen aan de beurt. De oorlog is in Tilburg voelbaar.
Het is oorlog, er vallen bommen…
Om acht minuten over vier in de middag van deze eerste oorlogsdag meldt de uitkijkpost van de Luchtbeschermingsdienst bominslagen in de richting van het station en de Gasthuisstraat.
Uit onderzoek blijkt dat de bommen van Duitse vliegtuigen zijn neergekomen nabij het station en in de Noordstraat, waar een bom tussen mensen viel, die op straat waren.

Theresia Johanna C. Koolen-de Roij was de weduwe van Joannes Franciscus Antonius Koolen. Ze is geboren op 5 september 1902, Tilburg en overleden op 13 mei 1940 in Tilburg. Zij overleed als gevolg van het Franse bombardement op 13 Mei 1940 waarbij bommen terecht kwamen op het café van de weduwe Dusee-Bosman in de Laarstraat.  Haar ontzielde lichaam word op 14 mei 1940 aangetroffen tussen de puinhopen in de Laarstraat.


Op 13 mei 1940 bombarderen twee Franse bommenwerpers de invalswegen van Tilburg om enerzijds dekking te geven aan hun eigen troepen en anderzijds de Duitse opmars te vertragen. De bronnen spreken elkaar tegen v.w.b. de dag: het rapport van de Luchtbeschermingsdienst vermeld duidelijk 13 mei, terwijl F. Jansse in Tilburg 1940-1945 12 mei noemt. Er worden bominslagen gemeld in de fabriek van de BeKa en in de Laarstraat, waar het cafe van de wed. Dusee-Bosman wordt getroffen. Op 14 mei 1940 wordt het ontzielde lichaam van Theresia de Roij gevonden.

 

Laarstraat: na het Franse bombardement van
13 mei 1940

St. Josephstraat: Beka machinekamer


Laarstraat: Om hun eigen troepen te helpen bij de aftocht wierpen de Fransen zij een aantal bommen (ca.12) op strategische punten, invalswegen waarlangs zij de Duitsers verwachten. De bommen komen echter neer in de St. Josephstraat en de Bosscheweg en Laarstraat. Er worden bominslagen gemeld in de fabriek van de BeKa en in de Laarstraat, waar het cafe van de wed. Dusee-Bosman wordt getroffen.
© Sion Soeters 2002 - 2013
 Contact

 Credits

Gastenboek

 Disclaimer

 Home